Sfaturi pentru alegerea jucariilor pentru copii mici

Cum alegeti care sunt cele potrivite pentru copilul dvs.?Cum puteti spune care sunt de calitate inalta si care va dura? Mai jos sunt cateva idei pentru alegerea jucariilor care se vor creste impreuna cu copilul dvs., il vor provoca si vor cultiva dezvoltarea sa generala (gandirea, abilitatile fizice, limbajul si aptitudinile social-emotionale).

Copiii mici sunt niste mici exploratori care invata prin a face.Jocul ofera copilului dvs. o mare oportunitate de a-si dezvolta si a practica noile abilitati in ritmul propriu, urmarindu-si interesele unice.Jucariile si jocurile pe care copilul le are la dispozitie pot sa-i modeleze dezvoltarea in moduri importante.

Desi poate parea ca alegerea jucariilor pentru copii mici ar trebui sa fie usoara, in timp ce mergeti intr-un magazin de jucarii astazi, singurul lucru care este usor e sa te simti coplesit. Exista o gama larga de jucarii care au fost dezvoltate pentru piata copiilor mici.Cum alegeti care sunt cele potrivite pentru copilul dvs.?Cum puteti spune care sunt de calitatea inalta si care va dura? Care va starni interesul copilului dvs. pentru mai mult de cateva zile sau saptamani? Mai jos sunt cateva idei pentru alegerea jucariilor care vor creste impreuna cu copilul dvs., provocandu-l si cultivand dezvoltarea sa generala (gandirea, abilitatile fizice, limbajul si aptitudinile social-emotionale).

Selectati jucariile care incurajeaza explorarea si rezolvarea problemelor.

Jocul ofera copiilor sansa de a practica noi abilitati din nou si din nou.Jucariile care ofera copiilor sansa de a gandi ceva singuri – sau cu putinajutor – construiesc abilitatile de gandire logica si ii ajuta sa devina persistenti in rezolvarea problemelor.De asemenea, ii ajuta pe copii sa dezvolte abilitati de relationare spatiala (intelegerea modului in care se potrivesc lucrurile), coordonarea ochilor cu mainile si abilitatile motorii fine (folosind muschii mici din maini si degete).

Exemple: puzzle-uri, sortatoare de forma, blocuri, blocuri de cuibarit sau pahare, materiale de arta precum argila, vopseaua, creioanele sau plastilina

Cautati jucarii care sporesc imaginatia copilului dvs.

În timpul celui de-al treilea an al copilului, creativitatea lui isi ia intr-adevar zborul, deoarece acum el este capabil sa preia rolul altcuiva (cum ar fi un rege) si sa-si imagineze ca ceva (cum ar fi un bloc) este de fapt altceva (ca o bucata de prajitura) . Cautati jucariile pe care copilul dvs. le poate utiliza pe masura ce se dezvolta si face povesti. Jocul Pretend dezvolta abilitati de limba si alfabetizare, abilitati de rezolvare a problemelor si capacitatea de a aranja o secventa (a pune evenimente intr-o ordine logica).

Exemple: costume, blocuri, hranade jucarie si farfurii din plastic, figuri de actiune, animale de plus si papusi, trenuri si camioane, casute pentru papusi potrivite pentru copii mici, unelte de jucarie si accesorii „reale” cum ar fi un ”furtun de incendiu”din tub de hartie pentru micutul dvs. pompier. O cutie de carton mare multifunctionala este intotdeauna un mare succes pentru copiii mici si este gratuita.(Apelati un magazin de aparate electrocasnice pentru ridicarea uneia dintre cutiile de frigidere).Cutiile devin case, nave de pirat, hambare, tuneluri – orice imaginatia copilului dvs. poate inventa!

Dati copilului sansa de a juca cu chestii „reale” – sau jucarii care arata ca un lucru real.

Copilul dvs. devine mai bun in a afla cum functioneaza obiectele din lumea ei – cum ar fi niste telecomenzi sau comutatoare de lumina.Ea este de asemenea interesata sa se joace cu lucrurile dvs. „reale”, cum ar fi telefonul dvs. mobil, pentru ca e dornica sa fie mare si capabila ca dvs.Jucariile de acest gen ajuta copiii sa rezolve problemele, sa invete relatiile spatiale (cum se potrivesc lucrurile) si sa dezvolte abilitatile motorii fine (utilizarea muschilor mici in maini si degete).

Exemple: tacamuri si produse alimentare din plastic, chei de jucarie, telefon de jucarie, costume, instrumente muzicale, maturi de dimensiuni pentru copii, mopuri, perii si stergatoare de praf

Folositi si cateva jucarii „ne pregatim sa citim”.

Cartile, literele alfabetului magnetic si consumabilele de arta, cum ar fi marker-ele, creioanele si culorile de pictat cu degetele, ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile timpurii de scriere si citire.Recuzita „din viata reala”, cum ar fi meniurile, cataloagele sau revistele, sunt distractive pentru copilul dvs. sa le priveasca si sa se joace cu ele si, de asemenea, sa se familiarizeze cu literele, textul si printurile.

Intrebari frecvente privind alegerea jucariilor pentru copii mici

Care sunt avantajele sunetelor, luminilor si muzicii?

Multe, multe jucarii pentru copiii mici au butoane, parghii, lumini, muzica etc. De multe ori aceste jucarii sunt comercializate ca „pentru dezvoltare”, deoarece jucaria are atat de multe functii diferite.Din pacate, acest lucru are adesea efectul opus pentru copil.Cu cat o jucarie face mai mult, cu atat copilul trebuie sa faca mai putin.Daca copilul dvs. poate sa stea si sa se uite la jucaria „care performeaza”, atunci este probabil o jucarie mai mult distractiva decat educationala.În plus, aceste jucarii pot duce in confuze pe copil care invata cauza si efectul.Daca o jucarie incepe sa redea la intamplare muzica sau nu este clar ce buton a facut luminile sa clipeasca, atunci copilul dvs. nu invata care dintre actiunile sale (cauza) a produs lumina si muzica (efectul).Pe scurt, cele mai utile jucarii sunt cele care necesita cea mai mare actiune din partea copilului mic.Cu cat mai mult copii trebuie sa-si foloseasca mintile si trupurile pentru a face ceva sa functioneze, cu atat vor invata mai mult.

Pot jucariile „sa-mi faca copilul mai inteligent”, asa cum adesea pretind ambalajul si reclamele?

Procedati cu prudenta. Majoritatea produselor care fac aceste afirmatii nu au dovedit ca sporesc inteligenta copiilor. De fapt, obiectele de uz casnic sigure (boluri de plastic pentru umplere si daramare, perne pentru catarare si strangere pentru a face o pestera, haine vechi pentru costume) sunt adesea cele mai bune instrumente de invatare. Amintiti-va, cu cat copilul dumneavoastra trebuie sa-si foloseasca mintea si corpul pentru a rezolva problema si a-si dezvolta propriile idei, cu atat mai mult invata